Hatékony lakberendezés olcsó bútorokkal

Megosztás

Az otthonunk berendezése mindig egy szeretetből eredő folyamat; ugyanakkor türelmesnek és elhatározottnak kell lennünk, mert sok gondolkodást, pénzt és időt igényel. Mivel minden bútordarab meghatározza az egyes szobák kinézetét és hangulatát, fontos, hogy már előre képet alkossunk a lakás stílusáról és jellegéről – miközben gondoskodunk arról is, hogy mindez felhasználó- és pénztárcabarát legyen.

Mutatjuk, mi mindenre érdemes odafigyelni a költséghatékony lakberendezéshez.

1. Ár-érték arány

Sokunknak könnyű és élvezetes feladat megtervezni álmaink otthonát, de amikor a megvalósításra kerül sor, gyakran akadályokba ütközünk a piacot ellepő drága termékek miatt. Ezért is fontos, hogy olyan helyen kezdjük a keresést, ahol a legkedvezőbb árakon szerezhetjük be a bútorokat anélkül, hogy ez a minőség kárára menne. A VidaXL a modern és olcsó bútorok igazi kincsesbányája, ezért remek kiindulópont mindenkinek, aki a legtöbbet szeretné kihozni költségvetéséből.

A hatalmas kiadások elkerülése különösen a nagyobb daraboknál lényeges, és ha egyből olcsó ágyak keresésével kezdjük, akkor sokkal több pénzünk marad a többi dologra, és több mindennel egészíthetjük ki otthonunkat.

2. Tartósság és funkció

Fontos előre letisztázni, hogy egy bútor pontosan mire lesz használva, hisz ez határozza meg a színét, anyagát és súlyát. Ez a bútordarab jól ki fogja egészíteni az életstílusod? Hányszor fogod használni egy adott napon? Fontos, hogy ellenálló legyen a kopásnak?

Ha van háziállatod, érdemes karcálló szöveteket keresni, mint például a bársony, vagy olyan mintákat, amelyek könnyen elrejtik az állatszőrt. Ha gyerekeid vannak vagy lesznek, akkor gondoskodnod kell arról is, hogy a bútorok lábai elég erősek legyenek ahhoz, hogy kettőtök súlyát is elbírják, és hogy az anyag minősége ellenálljon a sérüléseknek, amiket a gyerekek okozhatnak játék közben. Na meg arra is figyelj oda, mennyire lesz könnyű eltávolítani a foltokat, vagy milyen nehéz lesz kijavítani a lyukakat vagy karcolásokat.

3. Flexibilitás és alkalmazkodóképesség

Az évek során valószínűleg megváltozik az életed és az életkörülményeid, ezért fektess be sokoldalú bútorokba, amelyeket még sok-sok éven át használhatsz — és amelyek veled együtt fejlődhetnek.

A bővíthető étkezőasztal egy okos befektetés, mivel így több embert láthatsz vendégül, illetve nem kell majd lecserélni, ha megnő a családtagok száma.

Az is jó jel, ha egy új bútordarabot a lakáson belül több helyen is el tudsz képzelni.

Ne feledd, hogy a semleges vagy többcélú darabok nem lesznek zavaróak, ha megváltozik az ízlésed, és könnyen mozgathatók, ha költözésre kerül sor.

4. Méret és arányok

Nagyon fontos, hogy elég időt fordítsunk az alapos mérésekre, mielőtt belemegyünk a vásárlásba. Legjobb, ha nem csak a bútorok méretét, hanem az egész szobát is leméred.

Ha lerajzolod egy papírra, hogyan nézne ki minden szoba a különböző bútorokkal és méretekkel, akkor egy sokkal tisztább képet kapsz az elképzeléseidről.

És ha szőnyegről van szó, a nagyobb mindig jobb, mivel meghatározza a tér jellegét és nagyobbnak is fog tűnni a szoba.

5. Stílus és szín

Minden eddigi pontunk inkább kockázatkerülő volt, de az otthon stílusába nem árt belevinni egy kis változatosságot és kreativitást is. Nem kell túlzsúfolni a lakást dekorációkkal – a funkcionális díszítőelemek, mint például az éjjeliszekrények, a tükrök és a dohányzóasztalok nagyszerű befektetések, hisz nem csak hasznosak, hanem lehetőséget adnak az ízléses önkifejezésre is.

Kapcsolódó cikkek